Istoria voluntariatului în lume şi în România

Nimeni nu știe exact cum a pornit această mișcare sau cine a inițiat-o, dar un lucru este cert: a fi voluntar este un mod de viață, este o alegere pe care o faci în speranța că eforturile tale vor ajuta pe cineva, vor salva o viață, vor îmbunatați societatea în care trăim.

Istoria voluntariatului este asociată cu începutul de secol XIX, când s-au format primele asociații caritabile pentru a-i ajuta pe cei în nevoie. Dar exemple de activități caritabile au existat cu mult înainte. Pentru că bogații nu erau obligați să-i ajute pe cei săraci, în Marea Britanie, în perioada dinastiei Tudor, proprietarii de teren plăteau o taxă prin care se finanța desfășurarea de acțiuni de întrajutorare a celor săraci. Se consideră, însă, că acest concept de voluntariat a luat naștere după Primul Razboi Mondial, ca un răspuns la ororile războiului și ca o alternativă la serviciul militar obligatoriu. Părintele spiritual al voluntariatului este considerat a fi istoricul și sociologul german Eugen Rosenstock-Huessy. El a propus crearea unui „Serviciu Voluntar pentru Pace”.

În România, activitatea de voluntariat a renăscut după 1989 odată cu sosirea primilor voluntari internaţionali prin intermediul organizațiilor Peace Corps și Voluntary Service Overseas. Ulterior, organizații internaţionale recunoscute (World Vision, Habitat for Humanity) și-au creat filiale în România aducând experiența și expertiza în managementul voluntarilor. Dar voluntariatul a început să prindă cu adevărat contur atunci când organizațiile au început să dezvolte centre locale, permițându-le astfel oamenilor interesați să desfășoare activități de voluntariat să păstreze mai uşor legătura. Începând cu anul 2000, în România se aniversează Ziua Internaţională a Voluntarilor pe 5 Decembrie.

Ştiai că anul 2011 a fost Anul European al Voluntariatului? În urma unei campanii intense de doi ani şi jumătate condusă de o alianţă a principalelor reţele europene ale organizaţiilor societăţii civile active în domeniul voluntariatului, coordonată de Centrul European de Voluntariat, pentru a marca cei 10 ani trecuţi de la Anul Internaţional al Voluntariatului 2001. Scopul a fost de a recunoaşte contribuţia voluntariatului la dezvoltarea comunităţilor şi a cetăţenilor pentru a îndemna la sporirea spiritului civic.

42k

abrc